Madeliefjes

Het madeliefje of meizoentje (Bellis perennis) is een kleine vaste plant uit de composieten- familie (Asteraceae) die tot 15 cm hoog wordt. Bellis is afgeleid uit het Latijn en betekent mooi, perennis betekent “overjarig” (vaste plant). De naam Bellis perennis betekent ‘alle jaren mooi’. (Bron Wikipedia)

Een mooi onderwerp om te fotograferen – experimenteren – zeker als je in UW KOT moet BLIJVEN.  Maar hoe begin je eraan … hoe maak ik een leuk beeld …

Om onderstaande beelden te maken – heb ik gebruik gemaakt van Nikon D850 – 24-70mm lens (f2,8) – ISO100 en statief. Hieronder zie je een overzichtsfoto van de situatie – je kan liveview gebruiken om het geheel dadelijk te bekijken – met 70mm zoom – f3,5 – maar zoals je ziet een chaotisch beeld … te druk – als je naar het beeld kijkt vind je geen rustpunt …

_PAT6725_sRGB

Je kan de voorgrond wat vervagen door grasstengels voor je lens te brengen – hetgeen het geheel iets zachter maakt – maar nog te veel afleiding door de rest van de bloemen.

_PAT6726_sRGB

Na wat zoekwerk – de focus verlegt naar één bloem en met de aanwezig dauw krijg je een mooi bokeh op de achtergrond; de voorgrond werd wazig gemaakt door grasstengels voor de lens te brengen.

_PAT6741_sRGB

En dit beeld kan je dan verder afwerken in Lightroom en jou persoonlijke creativiteit aan het beeld toevoegen …

_PAT6741_sRGB-2f3,5 – 1/500 – ISO100 – 70mm

Je kan ook experimenteren met een vertikale uitsnede.

_PAT6743_sRGB-2

Ook met de paardebloemen op de achtergrond kan je een schilderij maken – ook hier eerst zoeken naar een leuke compositie en dan stap voor stap het beeld opbouwen – gebruik je creativiteit …

_PAT6775_sRGBf2,8 – 1/1600 – ISO 100 – 70mm

Als de zon zijn werkt gedaan heeft staan alle bloementjes open en kan je focus leggen op één madelief en de rest uit focus; hier moet je kijken dat de andere bloemen uit het focusveld liggen om de aandacht op één madelief te krijgen. Dus ook hier is het een beetje zoeken naar de juiste compositie.

_PAT6712_sRGB

Je kan ook op pad gaan met je macro lens – onderstaande beelden zijn genomen met een 85mm macrolens – uit de hand – camera op de grond – hetgeen ook een mogelijkheid is bij deze kleine exemplaren.

_PAT6496_sRGB

Je kan ook eens vanuit een ander standpunt fotograferen – en met een macro lens kan je duidelijk het stuifmeel zien liggen op de witte blaadjes.

_PAT6613_sRGB

Op onderstaand beeld had ik het diafragma kunnen verhogen en focus verlegd op de rechtse bloem – dan hadden beiden in focus geweest …

_PAT6612_sRGB

Op onderstaande foto heb ik het diafragma verhoogt naar f6,3 en het beeld nadien omgezet naar ZwartWit in Lightroom …

_PAT6621_sRGB

Je ziet met madeliefjes kan je oneindig veel creativiteit aan de dag leggen en genieten van de prachtige natuur. Zeker in tijden van “BLIJF in UW KOT”.

Ik zou zeggen – ga op madelieven jacht bij jou in de nabije buurt en deel jou beelden.

groetjes, Patrick

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: