Duracell – lekkende batterijen

Augustus 2018, voor elke opdracht controleer ik de werking van mijn apparatuur; blijkt de profoto air-remote niet meer te functioneren …

Nu ga ik even terug in de tijd; ongeveer een jaar geleden ontdek ik dat de battterijen van mijn SB910 flitser allemaal waren uitgelopen na een dag intensief gebruik; zo gauw dit probleem werd vastgesteld heb ik mijn flitser naar best vermogen gekuist en bleek achteraf het toestel nog te werken, ook in de daarop volgende dagen, weken, … 

Sindsdien had ik de gewoonte om steeds mijn batterijen, ten laatste de dag na een opdracht – zeker na een vermoeiende huwelijksopdracht – uit het toestel te verwijderen, … maar zelfs met die gewoonte – bleek ik een aantal uren te laat met mijn air-remote controller; één van de twee Duracell batterijen bleek lek te zijn. 

Dus ook hier het toestel zo goed als mogelijk gekuist en bleek het toestel nog te werken tot die zaterdag ochtend in Augustus – enkele weken na dit incident …

Ben die ochtend onmiddellijk naar Frank van Robyns gereden en hij heeft me schitterend geholpen die dag met een vervangtoestel … nogmaals BEDANKT FRANK ; het verdict een paar dagen later van Profoto was minder leuk : unit niet te herstellen – te beschadigde electronica in de unit. Daar sta je dan … investering onherstelbaar beschadigd … pech … of …

Nooit geen Duracell batterijen gebruiken was de eerste opmerking die ik kreeg … dus ik was blijkbaar niet de eerste in deze fotowinkel.

Ik heb op 31/8 onmiddellijk contact opgenomen met de customerservice van Duracell en kreeg spoedig het volgende antwoord :

enkele voorwaarden die kunnen leiden tot lekkage zijn :

  • Batterijen worden overmatig ontladen
  • Batterijen die verkeerd zijn opgeslagen, kunnen worden kortgesloten door contact met metalen voorwerpen (zoals munten, sleutels of paperclips) en lekken of scheuren, wat een veiligheidsrisico kan vormen
  • Verkeerd gebruik van batterijen of het onderwerpen van batterijen aan andere omstandigheden, inclusief opslag bij extreme temperaturen gedurende langere tijd (dat wil zeggen extreem heet of koud)
  • Mix en combineer geen verschillende batterijmerken of -typen op hetzelfde apparaat

Ook werden enkele tips meegegeven :

  • Verwijder de batterijen uit apparaten die wekelijks worden opgeslagen of niet worden gebruikt.
  • Als u geen kans had om het apparaat te reinigen, probeer dan deze tips om op te ruimen nadat een batterij is gelekt:
  • Gebruik een eetlepel boorzuur in een liter water OF een mengsel van gelijke hoeveelheden verdund azijn of citroensap met water (50/50 verhouding) en een tandenborstel of wattenstaafje, verwijder batterijlekkage uit de elektrische contacten. Zorg ervoor dat het elektronische apparaat volledig droog is voordat u een nieuwe batterij probeert. Werk in een goed geventileerde ruimte. Als u een gevoelige huid hebt, draag dan huishoudhandschoenen en een bril.

Na het opgeven van de gevraagde info mbt gebruikte batterijen en defect toestel incl het tonen van aankoopfactuur/foto’s:..  werd gevraagd om de defecte batterijen en het toestel op te sturen naar de consumentenservice.

Op 15/11 krijg ik na 2,5 maanden de bevestiging dat ze de volledige  aankoopsom terugbetalen. Je moet even geduld oefenen – maar moet zeggen dat Duracell dit zeer professioneel heeft afgehandeld.

Na 2 incidenten met Duracell batterijen heb ik op advies besloten om deze niet meer te gebruiken – ondertussen gebruiken we Energizer max powerseal batterijen – met een NO LEAKS Guaranteed – garantie. Nog steeds worden na elke opdracht de batterijen onmiddellijk verwijderd – hetgeen de beste optie is om risico’s drastisch te verminderen.

En last but not least … als je een incident hebt – zeker de batterijen niet weggooien en de consumentendienst van de firma aanschrijven !

groetjes, Patrick


  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: